Sunday 27 April 2014

Kek Keju Cheese Crackers


    Assalamualaikum semua... Meh kita layan N3 tertunggak malam ni.. Untuk kali aku nak tayang cheese cake pulak. Cheese cake ni guna biskut cheese yang lemak-lemak masin tu... Tak sangka sedap cheese cake ni walaupun terasa masin-masin sikit... Berkali-kali ganda la lemak yang terkumpul kat perut tu... Huhuhuuu... Tak kisah la, lepas makan kita lompat-lompat sikit kasi lemak-lemak kat perut tu  hilang... Lepas tu boleh sambung makan balik... Hihihii... Smpai bila-bila la tak kempes perut tu... Tak kisah la, janji hati ceria kan... Lagi nampak ceria cheese cake ni bila letak biskut yang berwarna-warni tu... Lagi terasa ceria nak makan kek ni... Hihihii... Ok la, jom layan resepi sumbangan kak wan ni....





Kek Keju Cheese Crackers / Cheese Crackers Cheese Cake
C & P : Kak Wan

Loyang loose base tin 7"

Bahan-Bahan
-250gm krim keju
-100gm mentega
-40gm gula kaster
-125ml whipping cream / thickened cream - di pukul hingga kental
-2 sudu besar susu pekat manis
-100gm blueberry filling atau yang disukai
-160gm biskut cheese cracker (2 paket kecil)
-1/2 cawan susu segar - untuk merendam biskut

-1 sudu besar gelatin halal - brand Nur, Nona atau Kijang Emas 40ml air panas.
Cara : Masukkan air panas ke dalam mangkuk, tabur dengan gelatin, kacau hingga gelatin larut. Ketepikan.



Cara-cara :
  1. Pukul krim keju, mentega dan gula kaster hingga lembut dan licin. Masukkan susu pekat manis di ikuti blueberry filling dan gelatin. Putar hingga sebati. Kemudian kaup balikkan dengan whipping krim hingga rata.
  2. Celup biskut beberapa saat di dalam susu segar.
  3. Atur memenuhi dasar loyang.
  4. Ratakan adunan krim keju di atasnya.
  5. Ulangi menyusun dan melapis sehingga habis. Hias dengan kepingan biskut di atasnya.
  6. Simpan di dalam peti sejuk semalaman. Potong menggunakan pisau yang dicelup dengan air panas dan dilap.
  7. Sentiasa simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.








5 comments:

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...