Friday 25 July 2014

Biskut Rose Tart



     Assalamualikum semua... Masih tayang resepi biskut raya yang ada kaitan dengan tat lagi.. Bukan tat nenas lagi okkk.... Nanti ada yang muntah inti nenas pulak asyik dok tengok biskut tat nenas... Tat ni lain sikit dari tat nenas tu sebab tat ni guna filling strawberry... Nampak mudah nak buat biskut ni... Bahan-bahan pun tak banyak... Bila dah start buat, baru tau betapa rumitnya...  Nak terap kulit dia, nak letak inti, nak camtum bagi jadi macam kelopak ros, letak dalam cup dan baru boleh bakar... Nasib baik buat satu adunan, kalau tak berjam-jam jugak la dok hadap biskut ni... Tapi nasib baik rupa tat ni nampak sweet.. Macam bunga ros tak...? Hihihiii... Jom tengok resepi kat bawah tuu...





Biskut Rose Tart
Resipi : Mamafami / CMG
Olahan : K1

Bahan-bahan
-220gm mentega
-80gm gula aising
-1 kuning telur
-100gm tepung jagung
-20gm susu tepung
-230gm tepung gandum
-Strawberry filling secukupnya
-Cawan kertas


Cara-cara :
  1. Ayak tepung dan ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan kuning telur dan putar hingga sebati.
  3. Masukkan ke dalam adunan tepung dan uli menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 10 minit.
  4. Canai dan terap dengan acuan bulat setebal 3mm (Jika tebal leperkan sedikit dengan jari)
  5. Picit sedikit filing strawberry di tengahnya. Kemudian menggunakan hujung spatula, lipat menjadi bentuk bulan sabit. Buat hingga habis.
  6. Cantumkan kedua belah menjadi kelopak bunga rose, alihkan ke dalam paper cup.
  7. Bakar pada suhu 150C selama 25 minit atau hingga masak.


*** Boleh letak filling strawberry di tengah kelopak jika suka..






No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...