Thursday 30 June 2016

Biskut Suji Almond



   Assalamualaikum semua... Seperti yang dijanjikan tadi, aku kata nak share resepi biskut kan... Haaa.... Ni dia... Mudah saja biskut ni... Tapi rasanya tak akan mengecewakanlah... Tudiaa.... Kebanyakan tahun ni aku buat biskut yang mudah-mudah jaa... Tak macam tahun-tahun sebelom ni... Tahun ni kurang rajin sikit nak kelebek-kelebek biskut ni... Kalau boleh nak buat yang gentel-gentel ja... Pastu tak mau yang guna bahan-bahan yang banyak. Nak jimat kos katakan... Ye la, la ni semua harga barang dah naik... Kena jimat-jimat sikit.... Ok lah, meh kita tengok resepi biskut raya niii....




Biskut Suji Almond
Resipi : Chef Zubaidah

C&P : K1

Bahan-bahan
150gm mentega
30gm minyak sapi
80gm gula kaster
1/2 tsp esen vanilla
50gm serbuk badam
60gm tepung suji
220gm tepung gandum
1/4 tsp serbuk penaik

Hiasan : Kuning telur dan badam nib


Cara-cara
  1. Sebatikan mentega, minyak sapi, gula dan esen vanilla.
  2. Kemudian masukkan pula tepung suji, tepung gandum, serbuk penaik dan serbuk badam.
  3. Uli lembut adunan dan terap dengan acuan bulat.
  4. Sapukan kuning telur dan taburkan dengan badam nib.
  5. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140c selama 30 minit atau sampai kekuningan.


No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...