Friday 2 June 2017

Apam Gula Hangus



     Assalamualaikum dan selamat petang semua.... Hari ni lewat sikit bersiaran... Dalam sejam lagi dah nak berbuka... Ni pun curi-curi masa untuk update blog... Hari ni aku buat kuih apam. Apam gula hangus... Kalau tengok resepi memang sangat mudah, bahan pun tak banyak... Cuma guna blender ja untuk satukan adunan... Kalau tengok dari segi rupa apam ni memang lembut dan gebu... Rasanya tak tau lagi... Yang pasti mesti sedap... Ok la, takat sini dulu noo... Sebab nak siap apa-apa yang patut untuk berbuka kejap la.... Jumpa lagi... Selamat berbuka..





Apam Gula Hangus
sumber: Potret Kasih

C&P : Azie Kitchen

Gula Hangus
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas

2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin/butter
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.


Cara-cara
  1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air dan disejukkan
  2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin/butter, kisarkan anggaran 3 minit
  3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
  4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
  5. Kukus adunan di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
  6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik kecil. Kukus dlm 15 minit sahaja.
  7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah di bahagian bawahnya.





No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...